ການວັດແທກຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍຕໍ່ການບໍລິໂພກປາສະອາດໃນ ສ.ປ.ປ.ລາວ
A valuation of the consumer's willingness to pay for food safety of fish product in Lao PDR
Abstract
ບົດຄັດຫຍໍ້ໃນຊີວິດປະຈຳວັນຄົນເຮົາທຸກຄົນແມ່ນໃຫ້ຄວາມສຳຄັນກັບການບໍລິໂພກອາຫານ ເພື່ອເສີມສ້າງສຸຂະພາບໃຫ້ແຂງແຮງຕາມໄວ ໂດຍສະເພາະອາຫານທີ່ສະອາດມີຄວາມປອດໄພ ເປັນສິ່ງທີ່ທຸກຄົນຕ້ອງການທຸກເພດທຸກໄວ. ສະນັ້ນການກວດກາຄຸນນະພາບອາຫານຈິ່ງມີຄວາມຈຳເປັນ ເພື່ອຫຼຸດຜ່ອນຄ່າໃຊ້ຈ່າຍຮັກສາສຸຂະພາບ ແລະ ທັງເປັນການສະໜັບສະໜູນສະຫວັດດີການທາງສັງຄົມມີຄວາມໝັ້ນຄົງ. ຈາກເຫັນຄວາມສຳຄັນດັ່ງກ່າວ ຈິ່ງໄດ້ສຶກສາການວັດແທກຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍຕໍ່ການບໍລິໂພກປາສະອາດໃນ ສປປ ລາວ, ມີຈຸດປະສົງປະເມີນຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍຂອງຜູ້ບໍລິໂພກຕໍ່ກັບການບໍລິໂພກປາທີ່ມີຄວາມປອດໄພ, ແລະ ປະເມີນລັກສະນະຂອງອາຫານຕໍ່ຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍ ນຳໃຊ້ວິທີການສຶກສາແບບປະລິມານ ໂດຍໃຊ້ວິທີການວິເຄາະແບບ DCE (Discrete Choice Experiment) ເຂົ້າໃນການຄິດໄລ່ທາງເລືອກໃນການຕັດສິນໃຈ ແລະ ຄໍານວນໂດຍ Conditional Logit ເພື່ອຊອກຫາຄ່າຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍ.
ຈາກຜົນການສຶກສາໃນຄັ້ງນີ້ເຫັນວ່າມູນຄ່າຄວາມພໍໃຈຈ່າຍຂອງຜູ່ບໍລິໂພກຕໍ່ກັບສິນຄ້າທີ່ມີເຄື່ອງໝາຍອະນຸຍາດຈາກກົມອາຫານ ແລະ ຢາ ເຮັດໃຫ້ຄວາມພໍໃຈຈ່າຍຊື້ປາເພີ່ມຂຶ້ນ. ນອກຈາກນັ້ນອາຫານສະອາດທີ່ມີບັນຈຸພັນ ຫຼື ທີ່ມີການຫຸ້ມຫໍ່ຈະເຮັດໃຫ້ຄວາມພໍໃຈຈ່າຍຂອງຜູ້ບໍລິໂພກເພີ່ມຂຶ້ນເຊັນດຽວກັນ, ໃນຂະນະທີ່ອາຫານສະອາດ ທີ່ມີການບົ່ງບອກຊື່ຜູ້ຜະລິດຈະເຮັດໃຫ້ຄວາມພໍໃຈຈ່າຍເພີ່ມຂຶ້ນ. ສ່ວນສະຖານທີ່ໃນການຈຳໜ່າຍປາ ເຫັນວ່າມີຄວາມພໍໃຈຈ່າຍແຕກຕ່າງກັນລະຫວ່າງຊຸບເປີມາເກັດ, ຕະຫຼາດ, ແລະ ລໍ້ຂາຍເຄື່ອງ.
ຄຳສັບສຳຄັນ: ການບໍລິໂພກປາສະອາດ
ການບໍລິໂພກຜະລິດຕະພັນປາສະອາດ
References
ການວັດແທກຄວາມເຕັມໃຈຈ່າຍຕໍ່ການບໍລິໂພກປາສະອາດໃນ ສ.ປ.ປ.ລາວ